CUM pot să joc într-un film sau o reclamă dacă nu sunt actor profesionist?

(Secțiune dedicată non-actorilor, celor care nu sunt actori profesioniști)

Da, și TU, fără experiență sau studii de actorie, poți juca într-un film sau o reclamă! Găsești mai jos pașii pe care să îi urmezi, cât și toate informațiile necesare despre industrie și casting.

Oricine! Da, oricine poate juca într-un film sau o reclamă, indiferent de cum arată sau câți ani are, indiferent dacă are sau nu experiență anterioară în domeniu ori studii de actorie. Cu siguranță ai observat diversitatea oamenilor care apar în producțiile cinematografice și de advertising.

Producătorii și regizorii sunt într-o permanentă căutare de fețe și talente noi, de toate vârstele, etniile și înfățișările pentru a-i distribui în roluri și astfel a da viață personajelor din producțiile lor. Cu atât mai mult cu cât există un trend, o cerere din ce în ce mai mare pentru “real people”, cum sunt denumiți în industrie acei oameni obișnuiți, dar reali, autentici, ca tine.

Oricine are acum șansa să joace într-un film sau o reclamă. Oricine poate juca, și TU poți!

Te-ai gândit să încerci? 😊

“Casting sometimes is fate and destiny more than skill and talent, from a director’s point of view.” - Steven Spielberg

Ce personaje vezi în filme și reclame? Numai modele frumoase ori artiști celebri? Sau cei mai mulți sunt “real people”, cum sunt denumiți în industrie, acei oameni obișnuiți, dar autentici, reali, ca tine? 😊 De la cei mai slabi la cei mai grași, de la copii la bunicuțe, de la avocați sau manageri la portari sau menajere, de la cei cu plete la cei… fără păr deloc 😊, poate cu barbă sau poate fără 😊, de la cei cu burtă la cei cu mușchi, toate vârstele, fizionomiile sau înfățișările sunt cerute în producția de filme și reclame.

Diversitatea e răspunsul, de aceea poate juca oricine! Da, și TU poți juca! Pentru că este nevoie de oameni de toate tipologiile. Ai curaj, înregistrează-te acum pe o platformă de casting online!

Multe roluri nu cer experiență sau talent actoricesc și atunci sunt oferite oamenilor reali, autentici, care nu trebuie să îndeplinească condiții deosebite, nici să fie actori profesioniști. Nu contează ocupația ta de bază, oricine poate juca în următorul film sau următoarea reclamă!

Mulți visează, puțini reușesc, dar cu siguranță cei ce nu visează nu reușesc, așa că, TU îndrăznește să visezi! Și acționează! 😉

Producțiile realizate până acum pe platforma The Cast List pot fi vizualizate aici: Showreel de prezentare și Portofoliu.

În acestea apar, pe lângă actori celebri, oameni ca tine, “real people” autentici, care nu aveau deloc experiență sau studii de actorie, dar și-au dorit să încerce și au făcut ceva în această direcție.

Și TU poți juca în astfel de filme și reclame!

După înregistrarea pe platforma online de casting și profilul tău va fi vizibil profesioniștilor din industrie, celor mai mari regizori români, cât și internaționali, și vei fi luat în calcul automat pentru castinguri.

Vei putea juca atât în reclame, cât și în filme, alături de actorii preferați, producții locale, românești, dar și producții internaționale (platforma poate fi accesată din orice colț al lumii 🌎, castingurile sunt pentru proiecte din toată lumea) pentru cele mai mari studiouri, ca de exemplu: Universal Studios, Netflix, HBO, cât și multe altele.

Mai multe informații despre ce fel de proiecte sunt pe platformă găsești aici: Ce fel de proiecte sunt?.

NU! Nu trebuie să ai experiență, toate au un început. 😊

Dacă totuși ai, cu siguranță e un plus, însă nu este o necesitate. Ce contează cel mai mult pentru a juca într-o reclamă, de exemplu, este să te potrivești pe descrierea personajului, să poți fi tu “acel personaj”, să-i poți da viață. 😊

Cheia constă în a acționa și a face ceva astfel încât să poți acumula experiență. Nu grăbi lucrurile, ci ia-le pas cu pas. Întâi începi cu joburi mai micuțe până te obișnuiești cu ce înseamnă să fii pe set, cu camera și luminile 😊 și să livrezi regizorului ce își dorește. Ulterior continui cu joburi din ce în ce mai mari și mai provocatoare, până când ajungi un star!

Stop wishing, START doing! 🤩

1. Înregistrează-te pe The Cast List: https://www.thecastlist.com/register și participi automat la toate castingurile! După înregistrare, profilul tău este vizibil și promovat către toți profesioniștii din industria media, cinematografică & advertising care caută talente pentru producțiile lor! Producțiile realizate până acum pe platforma The Cast List pot fi vizualizate aici: Showreel de prezentare și Portofoliu.

2. Află secretele industriei și fii parte din ea 😀, asigură-te că ți-ai ales jobul potrivit pentru tine și că știi ce înseamnă o zi de filmare, mai ales dacă nu ai experiență în acest domeniu.

Mai multe informații despre domeniu, joburi și ce înseamnă o zi de filmare găsești aici: Cum îți alegi castingurile și joburile potrivite pentru tine și cu cât este plătit fiecare?, Ce înseamnă o zi de filmare? și Unde pot citi și mai multe despre acest domeniu?.

3. Maximizează-ți șansele de a lua un casting și un job: Fă-ți un profil online cât mai bun! Completează cât mai multe câmpuri în profilul tău online. Urcă minim 3 poze cu tine, recente și clare, să ți se vadă bine trăsăturile feței și ochii. Selecteaz-o pe cea mai bună ca poză de profil. Fă-ți un video scurt, ai nevoie doar de un telefon și o lumină bună.

Mai multe informații despre cum să îți construiești un profil ideal găsești la secțiunile: Înregistrarea - Cum creez profilul meu de Actor/Talent? și Gestionarea contului și profilului meu.

Citește și articolele următoare pentru o mai bună înțelegere a pieței: Cum să iei un casting și un job prin The Cast List? și 3 pași de urmat pentru a juca într-un film sau o reclamă

Pentru că astfel profilul tău este accesat de întreaga industrie: directori de casting, agenții de casting, regizori, producători, toți profesioniștii din industria media, cinematografică & advertising, nu doar de clienții unei singure agenții de casting.

În plus, The Cast List este singura platformă internațională de casting dedicată în primul rând actorilor, artiștilor și talentului românesc, cu ei și despre ei, pentru vizibilitatea și promovarea talentelor locale!

Platforma îți oferă șansa să joci în producții, atât locale și internaționale, alături de actorii tăi preferați! Te provoacă să-ți descoperi talentul și să-l faci vizibil către toți regizorii, producătorii sau directorii de casting, atât cei din țară, cât și internaționali.

O platformă de casting nu este o agenție de casting. Aceasta este utilizată, accesată, deschisă pentru întreaga industrie media, cinematografică și de advertising, inclusiv agențiilor de casting sau directorilor de casting freelanceri. Ea facilitează interacțiunea directă dintre cererea și oferta de talente!

În plus, platforma The Cast List nu percepe nicio taxă talentelor și nu oprește niciun fel de comision ulterior din banii talentului, ci dimpotrivă încurajează transparența bugetelor!

Mai mult, de ce să stai pe drumuri, să pierzi timp să te deplasezi? Ai totul online, la un click distanță! Acum totul e foarte simplu, acum totul s-a mutat pe internet, timpul tău este prețios! Îți faci un profil online și participi la castinguri tot online!

Click & Joci!

Durează fix cât asculți o melodie… Puțin mai lungă 😄.

Ideal ar fi să te înregistrezi de pe un device care îți oferă acces la materiale cu tine (fotografii, video) astfel încât să treci prin toți pașii înregistrării și să poți urca materialele cu tine, să îți faci un profil cât mai complet și bun, care să te reprezinte!

Dacă totuși nu este posibil acest lucru, poți apăsa butonul “Skip” (sari la următorul pas) și vei trece la următorul pas din Register. Ulterior poți să revii la profilul tău și să îl completezi cu informațiile/materialele lipsă, atunci când îți dorești, oricând ai dispoziția necesară 😊.

Ține totuși cont că un profil fără poze și video sau cu informații lipsă are șanse mici să fie luat în calcul la castinguri! Aplici pentru joburi într-o industrie în care se lucrează cu imaginea, în primul rând, ar fi necesare pozele cu tine, ce zici? 😊

Mai multe informații despre cum să îți construiești un profil ideal găsești aici: Ce e cel mai important să completez la profilul meu?, Cum trebuie să fie pozele mele de casting pe care le urc pe profil?, Pozele mele nu sunt bune, nu am materiale de prezentare bune, ce pot face?, Vreau să îmi fac un “About me” video, dar nu știu cum. Ce ar fi bine să conțină sau cum să fie?, Nu am un showreel, ce pot să fac? și Cum trebuie să arate poza mea de profil?.

“Casting a film is to me one of the most important things next to the writing. If you cast it properly everything takes place very easily.” - Clint Eastwood

Castingul este extrem de important în ecuația unei producții!

Imaginează-ți un film în care personajele sunt interpretate de persoane care nu corespund rolului! Te-ai uita la el?

Castingul reprezintă procesul de selecție al celui mai potrivit talent pentru a interpreta un personaj, în urma căruia TU, talentul, ești ales și distribuit în producții de film, media, advertising, teatru sau orice altă producție audio-video.

Castingul este un departament ce face parte din procesul de producție, mai exact de pre-producție (pregătirea producției) și are o importanță majoră în calitatea producției.

Scopul castingului constă în a găsi actorii și talentele potrivite pe scenariul proiectului, conform cu lista de casting (Cast List-ul, cum este numit în industrie) de distribuit. De aici și numele platformei, The Cast List! 😊

Hai și TU pe The Cast List! 😊

Mai multe detalii despre ce înseamnă un casting și cum îți crești șansele să îl iei găsești aici: Ce pot să fac pentru a crește șansele de a participa și lua castinguri? și Cum să iei un casting și un job prin The Cast List?

Durata unei zile de filmare, de regulă, este de 12 ore*. Asigură-te că ești disponibil întreaga zi!

O zi de filmare începe în momentul în care ai ajuns pe set. Înainte de a filma efectiv, treci pe la costume, păr și make-up.

Există o pauză de masă în cursul celor 12 ore asigurată de producție.

În funcție de ora la care se termină filmarea (exemplu: noaptea târziu) sau locația filmărilor, poți avea transportul asigurat sau decontat de către producție (dacă la acea ora nu mai circulă mijloacele de transport în comun sau locația este în afara localității).

Dacă vrei să știi aceste detalii, care diferă de la un proiect la altul, cere-le de la producție cu minim o zi înainte de ziua filmării.

*Sunt cazuri în care o zi de filmare durează mai puțin de 12 ore, însă, dacă nu îți este specificat acest lucru, trebuie să fii pregătit și disponibil să fii pe set întreaga zi, adică 12 ore.

Vino pregătit pe set, ca un adevărat profesionist!

Ai rol cu replici? Vino cu ele învățate. Este în responsabilitatea actorului, adică a ta, să îți cunoști replicile. Ia în calcul că membrii producției sunt în general sub presiune și nu au timp de menajamente. Forfota din jur te poate deconcentra ușor, iar, dacă replicile nu sunt învățate, îți va fi cu atât mai greu să ți le amintești. Nu îți permiți să ții pe loc zeci de persoane din cauza faptului că ai uitat replica… Acest lucru se poate transforma rapid într-o reputație proastă. Nu vrei asta, mai ales la început de carieră! 😉

Vino la timp, respectă Call Time-ul!

Să ajungi la timp e o regulă de bază. Nu sunt acceptate întârzieri, totul este contracronometru. Echipa de producție te așteaptă la ora stabilită, respectă timpul tău și al celorlalți! În plus, ai nevoie de timp pentru costume, păr și make-up!

Nu îți schimba look-ul fix înainte de filmare! 😄

Nu îți schimba înfățișarea între momentul castingului, când producătorul, regizorul te-au văzut, plăcut 😊 și aprobat, și ziua de filmare. Dacă ei nu îți cer să faci vreo schimbare, nu o face! Orice actor, implicit și tu, știe că nu are voie să facă schimbări de look! Pe set se vor ocupa ei dacă e necesară vreo ajustare, nu te îngrijora.

Tipuri de joburi:

  • Public spectator = Audience;
  • Figurație simplă = Extras;
  • Figurație specială = Special Extras;
  • Actor profesionist = Actor.

ATENȚIE! În procesul de înregistrare pe platformă, Register, vei avea posibilitatea să îți selectezi și comunici tipul de job și casting la care vrei să participi. Înainte de a-ți selecta jobul dorit, asigură-te că ai înțeles și îți este foarte clar ce implică fiecare job! Acordă atenția cuvenită, când te înregistrezi, bifează numai jobul potrivit pentru tine, în funcție de dorința, cât și de pregătirea ta!

Recomandarea, mai ales dacă ești nou și nu ai deloc experiență anterioară în acest domeniu, este să citești mai multe informații despre tipurile de joburi aici: Cum îți alegi castingurile și joburile potrivite pentru tine și cu cât este plătit fiecare?

Bugetele practicate momentan în România în funcție de joburi pot fi următoarele:

  • Public spectator = Audience => 40 - 80 lei/emisiune (numărul de ore este variabil, în funcție de cât durează emisiunea);
  • Figurație simplă = Extras => pornește de la 100 lei (sumă netă)/zi de filmare (de regulă se cere disponibilitate 12 ore);
  • Figurație specială = Special Extras => variabil, pornește de la 200 lei/zi de filmare și poate ajunge la 300 - 400 de euro/zi de filmare sau mai mult;
  • Actor profesionist = Actor => variabil, pornește de la câteva sute de euro la câteva mii.

Mai multe informații despre tipurile de joburi găsești aici: Cum îți alegi castingurile și joburile potrivite pentru tine și cu cât este plătit fiecare?

Primul pas este să te asiguri că ți-ai ales corect tipul de job potrivit pentru tine.

Ai văzut astfel că bugetul este în strânsă legătură cu joburile, cu rolurile pe care urmează să le interpretezi. Așa e bine să fie și bugetul minim dorit de tine, în concordanță cu joburile dorite, cu cerințele și dificultatea fiecărui job.

De ce este indicat să știi ceea ce dorești la nivel financiar și să comunici transparent acest lucru? Pentru că astfel eviți să pierzi timpul atât tu, cât și producătorii, să fii chemat la castinguri pentru joburi plătite necorespunzător pentru tine sau, și mai grav, să ai surprize la semnarea contractului ori pe set!

Atunci când te înregistrezi pe The Cast List, ai la dispoziție câmpul “Minimum required budget” în care sa treci acest buget minim acceptat de tine. Mai multe informații despre cum se completează câmpul găsești aici: Cum completez campul “Minimum required budget”?

Mai multe informații despre ce bugete se practică în funcție de rol/job găsești aici: Cum setezi și comunici bugetul minim pe care ți-l dorești pentru un job?, iar despre ce tipuri de joburi sunt și cum să le alegi corect, găsești aici: Cum îți alegi castingurile și joburile potrivite pentru tine și cu cât este plătit fiecare?

Joburile din această industrie, fie cele de actor, figurație simplă, figurație specială sau public spectator, sunt joburi project based = per proiect. Durează atât cât filmezi pentru rolul respectiv. În cazul reclamelor, pot fi o zi sau 2 - 3 zile, în cazul filmelor poți avea norocul să prinzi un rol care are mai multe zile de filmare.

Prin urmare, nu vei semna un contract de muncă și nu vei fi angajat permanent, de obicei forma contractuală folosită este contractul de drepturi de autor, fiind potrivit pentru prestarea serviciului și cedarea drepturilor de imagine/autor.

Acest detaliu îl stabilești cu responsabilul de proiect după ce ești ales. Asigură-te că ai semnat un contract și că toate clauzele sunt clare, discutate și de comun acord agreate. The Cast List nu se implică în acest proces, contractul se semnează direct între talent și producție.

Dacă totuși ai nevoie de suport, ajutor sau consiliere, ori vrei să ne comunici o situație, transmite un email către: contact@thecastlist.com

Racord înseamnă alăturarea a două cadre sau secvențe ce se succed într-o producție video astfel încât cel care privește să creadă că producția a fost turnată dintr-un singur cadru de la început și până la sfârșit. Un personaj poate filma aceleași secvențe în zile diferite, nu neapărat una după altă. În aceste cazuri, înlocuirile nu sunt posibile pentru că s-au filmat deja cadre cu talentul selectat. Atunci când există racord, personajul poartă aceleași haine, coafură și make-up. Nu trebuie să se sesizeze diferențe chiar dacă a filmat în zile diferite.

Exemple: scenă de război cu soldați - dacă acțiunea filmului se petrece în mare parte pe câmpul de luptă, înseamnă că vor fi mai multe zile de filmare fix în același cadru, în mare parte cu aceleași personaje. În acest caz, soldații au racord: trebuie să filmeze aceleași persoane care au filmat și în prima zi, să fie îmbrăcați la fel etc..

Acest detaliu îl stabilești cu responsabilul de proiect. Înainte de jobul propriu-zis asigură-te că știi toate detaliile despre rolul tău, despre proiect, că acestea au fost discutate și de comun acord agreate.

Termenul de plată trebuie stipulat foarte clar în contract. Mai multe informații despre contract găsești aici: Aceste joburi sunt permanente, sunt angajat cu contract de muncă?

Ca informație generală, dar nu este o regulă și diferă de la proiect la proiect, termenele de plată practicate momentan în România sunt de la 30 de zile până la 60 de zile sau uneori chiar și la 90 de zile. Se încearcă o reducere a lor, la nivel de piață, însă fiecare producție își stabilește și agreează cu talentele aceste termene de plată.

The Cast List nu răspunde pentru termenele de plată și bugetele agreate direct între talent și producție, stipulate în contractul dintre aceștia.

Dacă totuși ai nevoie de suport, ajutor sau consiliere, ori vrei să ne comunici o situație, transmite un email către: contact@thecastlist.com

Pe platformă există o secțiune dedicată de articole, utilă tuturor, în care poți citi mai multe despre domeniu, cât și tips & tricks despre casting, cum să te pregătești pentru o probă de casting sau alte sfaturi utile: https://www.thecastlist.com/articles.

Recomandarea este, mai ales dacă nu ai experiență anterioară deloc în această industrie să citești și să încerci să te pregătești cât mai bine astfel încât să îți maximizezi șansele și să iei cât mai multe joburi!

Succes și ne vedem pe set!

De asemenea, oricând ai nevoie de suport, ajutor sau consiliere, ori vrei să comunici cu noi, transmite un email către: contact@thecastlist.com.