Cum setezi și comunici bugetul minim pe care ți-l dorești pentru un job?

This article is available only in Romanian.

Vrei să joci în filme și reclame, se presupune că ți-ai ales jobul potrivit pentru tine, știi ce roluri ți se potrivesc cel mai bine, dar nu știi cum să îți setezi bugetul cel mai potrivit?

Primul pas este să te asiguri că ți-ai ales corect tipul de job potrivit despre tine. Găsești aici informații complete despre tipurile de joburi: Cum îți alegi castingurile și joburile potrivite pentru tine și cu cât este plătit fiecare?

Ai văzut astfel că bugetul este în strânsă legătură cu joburile, cu rolurile pe care urmează să le interpretezi.

Așa e bine să fie și bugetul minim dorit pe care ți-l setezi, în concordanță cu joburile dorite, cu cerințele și dificultatea fiecărui job.

De ce este indicat să știi ceea ce dorești la nivel financiar și să comunici transparent acest lucru? Pentru că astfel eviți să pierzi timpul atât tu, cât și producătorii, să fii chemat la castinguri pentru joburi plătite necorespunzător pentru tine sau, și mai grav, să ai surprize la semnarea contractului ori pe set!

Așadar, setează-ți corect bugetul minim acceptat de tine, de la care dorești să pornești și sub care nu ești dispus să scazi, în concordanță cu tipul jobului dorit de tine, pentru care dorești să fii propus, tinând cont de look-ul, experiența, abilitățile sau talentele tale. Câteva exemple mai jos:

  • Dacă dorești să iei joburi de “Figurație simplă”, dar tu îți setezi un buget minim acceptat de 200 lei/zi de filmare, nu ai cum să iei aceste joburi, atât timp cât soliciți un buget dublu față de bugetul care se practică pe piață pentru “Figurație simplă”, și anume 100 lei/zi de filmare.
    Recomandare:
    Dacă ești de acord cu un buget de 100 lei/zi de filmare sau și mai puțin, îți poți alege joburile de “Public spectator” și “Figurație simplă”.
  • Dacă dorești să iei joburi de “Figurație specială” și îți setezi un buget minim acceptat de peste 200 - 300 euro/zi de filmare, buget pe care de regulă îl primesc actorii la început de carieră, ar fi bine ca pretențiile financiare să fie corelate și să vină la pachet cu anumite calități fizice, aptitudini, experiență sau pregătirea ta.
    Recomandare:
    Dacă îți dorești joburi de “Figurație specială”, dar nu ai deloc experiență sau anumite talente/abilități aparte, cel mai indicat ar fi să setezi pentru început un buget minim acceptat de 200 - 400 lei/zi de filmare.
  • Dacă te încadrezi pentru joburile de “Actor profesionist”, cel mai probabil ai experiență și cunoști deja industria, așa că știi cel mai bine cum să îți setezi corect și realist un buget minim acceptat de tine.

Concluzia: Încearcă să îți setezi un buget corect, realist, tinând cont de sfaturile de mai sus. Dacă treci o sumă prea mare, riști să fii exclus din multe castinguri, dar, în același timp, alege un buget cu care să fii confortabil.

Niciodată, dar niciodată, nu negocia un buget după ce te-ai prezentat deja la casting sau mai rău, ai fost ales la job, și tu în prealabil ți-ai dat acordul, ai fost informat cât este bugetul pentru jobul respectiv și l-ai acceptat. Vei fi exclus din industrie, nimeni nu vrea să lucreze cu persoane care se comportă astfel!

Acum, pentru că știi toate acestea, cât și ce implică fiecare job în parte și bugetele pentru fiecare, cu siguranță îți va fi ușor să-ți setezi bugetul minim dorit de tine, corect și potrivit cu cerințele pentru fiecare job, cu pregătirea ta, cu abilitățile tale artistice și, evident, cu așteptările tale financiare.

Mai multe informații despre modalitatea în care pe platforma The Cast List comunici bugetul dorit de tine găsești aici: Cum completez campul “Minimum required budget”?.

Ne vedem pe set! 🤩