Pregătirea pentru casting și self-tape!

This article is available only in Romanian.

Ai un casting? Perfect!

Pentru că prima condiție pentru a lua un rol este să dai proba de casting. Toată expunerea, vizibilitatea profilului tău, tot efortul pe care l-ai depus până acum s-au concretizat și ți-au adus ocazia de a fi față în față cu un director de casting sau regizor, la o probă pentru un rol.

Ei bine, dacă ai impresia că “rolul e ca și luat”, fie că ești actor sau actor amator, ar fi bine să știi că mai ai de trecut și acest pas, nu te relaxa! :)

Faptul că te-au ales pe tine dintr-o multitudine de opțiuni, nu este o siguranță că rolul va fi al tău, ci întreg modul în care te prezinți în fața unui regizor sau director de casting este esențial pentru succesul probei.

Așa că hai să vorbim despre ce ar trebui să faci și de ce lucruri să ții cont atunci când ajungi la o probă.

1. Regulile de bază: punctualitate și seriozitate.

Nu te gândi că “dacă m-au chemat, mă așteaptă”, nu funcționează așa, plus că întreaga probă este ca un test fulger, deci prima impresie contează, ajungi la timp sau chiar mai devreme!

2. Fii pregătit.

La o probă de casting ai de interpretat o situație, nu un rol în sine. Dacă poți afla mai multe despre personaj, cu atât mai bine, dar concentrează-te pe situația cerută, nu complica lucrurile. Ai foarte multe oportunități să-ți arăți talentul, chiar și într-un timp scurt.

3. Adaptează-ți jocul la spațiul probei de casting.

O cameră foarte mică sau o sală imensă, indiferent de locul în care dai proba, asigură-te că atragi și menții atenția și ești în racord perfect cu spațiul.

4. Îmbracă-te în culori neutre.

Este o probă de casting, nu o probă de haine. Poartă haine în care te simți relaxat și care îți dau încredere, în care arăți bine, dar care să nu atragă atenția de la ce este important, prestația ta. Important este ca toți ochii să fie ațintiți spre tine, nu spre hainele tale. De asemenea, ia în considerare rolul pentru care dai proba de casting și îmbracă-te în acea direcție. Evită în general culorile puternice, imprimeurile mari, dungile, bijuteriile prea evidente sau machiajul strident.

5. Păstrează o atitudine deschisă.

E ca un “first date”, gândește-te că e momentul în care poți crea o chimie între tine și regizor sau directorul de casting. Chimia, potențialul și personalitatea ta pot ajunge să fie mai importante decât interpretarea în sine.

6. Scopul nu este întotdeauna să iei rolul.

Câteodată un regizor rămâne mult timp cu un actor în minte, chiar dacă nu l-a luat într-un proiect, dar i-a plăcut și-l are în vedere pentru următoarele. MERGI DESCHIS LA CASTING, chiar dacă nu iei proba acum, poți rămâne în memoria regizorului, poți rămâne cu o conexiune bună și o șansă pentru viitor!

Self-tape-ul sau casting la distanță

Din fericire, piața de casting este deschisă la nivel internațional și uneori castingul are loc în altă țară, poate chiar la colțul opus al globului, sau poate echipa a ales această nouă opțiune de probă de casting online, într-un sistem modern, cu posibilitatea de a-ți urca singur proba de casting. Și ce noroc avem că poți fi distribuit, cu ajutorul internetului, fără să mai fie nevoie de deplasări sau așteptări. Astfel intervine self-tape-ul, adică această posibilitate de a-ți filma singur proba de casting.

În teorie nu e deloc complicat, primești instrucțiuni și structura probei, sides sau brief de casting, iar tu trimiți înregistrarea probei.

Dacă te filmezi singur cu telefonul, filmează mereu orizontal într-un plan mediu (nici prea îndepărtat, nici prea apropiat), verifică să ai lumină bună, un fundal cât mai neutru fără elemente/obiecte care pot distrage atenția și atât videoclipul, cât și sunetul, trebuie să fie la o calitate cât mai bună. Verifică mereu proba înregistrată înainte să o trimiți și ai grijă să respecți deadline-ul.

Câte variante să trimiți? Dacă nu ți se precizează altceva, trimite una singură, cea mai bună, care îndeplinește toate cerințele transmise de către regizor/casting director. Dacă nu te poți decide și vrei să trimiți 3 variante din care să își aleagă, este greșit din start. Nu există timp suficient ca regizorul/casting directorul să vadă 3 probe/actor în condițiile în care poate avea 20 propuneri/rol și 10 roluri. Rezumă-te la un singur self-tape.

Vrei să îți crești șansele? Poți cere ajutorul unui director de casting local. Un studio cu aparatură necesară și un profesionist care să te ghideze te pot ajuta să iei rolul. Chiar dacă se numește self-tape, nu este obligatoriu să te filmezi singur, poți “trișa” și apela oricând la profesioniști, prieteni sau colegi, orice este permis atunci când vrei să iei un rol! ;)

Recall sau Callback – citește articolul

Refuzul – coșmar sau nu?

E normal ca un refuz să îți genereze niște emoții, poate uneori chiar frustrări. Realitatea spune că în aproape 90% dintre cazuri vei primi un refuz la o probă de casting. Diferența dintre un actor de succes și unul care încă nu iese din anonimat stă în modul în care acceptă un refuz. Perseverența este cheia, dacă vrei un exemplu real, un model, adu-ți aminte de Christoph Waltz, el a obținut primul rol important în filmul “Inglourious Basterds” regizat de Quentin Tarantino abia la 50 de ani și tot atunci a câștigat și primul Oscar. Nu renunța, mergi la castinguri!

Nu căuta validarea talentului tău într-o probă de casting, refuzul vine punctual pentru acel rol/acea situație. Păstrează-ți optimismul și energia, nu intra în capcana îndoielilor.

Dacă ai nevoie de profesioniști, The Cast List îți oferă și serviciile opționale, ca suport pentru realizarea de Self-tape-uri ori Casting Coach, în studioul foto-video al platformei, cu ajutorul unuia dintre directorii noștri de casting. Îți oferim consiliere profesională și suport pe tot timpul procesului de casting. Dacă îți dorești să vorbim, scrie-ne pe: contact@thecastlist.com.